Gerda Hartkamp

Ik kom uit een warm gezin met drie kinderen. Als derde kind geboren in Sneek. Mijn moeder Nederlands-Indisch, geboren op Java, mijn vader een Fries. Mijn vader heeft als marinier dienst gedaan in Nieuw-Guinea, waardoor hij mijn moeders familie goed begreep. Indische gebruiken zijn me, vaak ongemerkt, met de paplepel ingegoten. 

Als kind was ik altijd te vinden in een hoekje met een leesboek. De wereld kon om me heen in elkaar vallen maar ik las onverstoorbaar door. Uit deze tijd stamt mijn liefde voor avonturenboeken. 

Verkering kreeg ik met Richard toen ik veertien was, getrouwd op mijn drieëntwintigste. Als moeder van drie geweldige kinderen werd ik jammer genoeg ik al jong weduwe toen ik tweeëndertig was.

Hoewel ik al jaren in mijn hoofd heb een boek te schrijven is het er in mijn drukke leven nooit van gekomen. Pas rond mijn zestigste heb ik de pen ter hand genomen om een echt verhaal te schrijven. Hiermee heb ik een nieuwe passie gevonden. Niet alleen het schrijven, maar ook het doen van onderzoek naar feiten uit het verleden vind ik echt boeiend. Vaak voel ik me een onderzoeksjournalist die uren op zoek is naar gebeurtenissen om te beschrijven.

Ik maakte mijn debuut met 'van Friese klei naar tropenuniform', dat gaat over het leven op het mooie eiland Java en de verschrikkelijke periode tijdens en na de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indië. Ik ben dankbaar dat mijn moeder de uitgave hiervan nog heeft mogen meemaken.

Mijn tweede historische roman, 'Verscheurd vertrouwen', gaat over hetzelfde onderwerp, maar dan vanuit drie verschillende oogpunten bekeken. Een Japanse commandant, een blanke KNIL-militair en een Javaanse jongeman. Drie culturen en idealen in conflict waardoor de grenzen van vriendschap en vijandschap vervagen. Wat domineert? Eer, geweten of liefde?

Mijn derde historische roman zal gaan over een troostmeisje.  Een onderwerp dat jaren is verzwegen.

Ik hoop met het schrijven van mijn verhalen mensen te bereiken die meer willen weten over deze zwarte bladzijden van onze geschiedenis. In mij huist het verlangen om de geschiedenis van Nederlands-Indië in leven te houden. Voor nu en voor later.

 

 

 

 

 

Met dank aan fotografie Joyce de Vries voorhet maken van de bookcover

en Marleen te Vaanholt, van uitgeverij Walking my revolution, voor het vertrouwen.